Középpontban: "a társadalmi tértudományok alapvető közös fogalmait, módszereit ... vizsgáló társadalomtudomány"

Vitaanyagok, tanulmányok, érdekességek a regionális tudomány világából, illetve a Regionális Tudományi Esték előadásaihoz kapcsolódóan

 

Vitaanyagok:

 

Mi is a regionális tudomány? (2009.03.23)

A "The Web Book of Regional Science" kezdőoldala rögtön a regionális tudomány definíciós kérdéseivel célozza meg az olvasót. A hivatkozott honlap egyik érdekessége a "régió" szó mint a regionális tudomány legfontosabb vizsgálati tárgyának explicit hangsúlyozása. Vajon valóban csak ezzel foglalkozik a regionális tudomány?

Hasonló elmélkedéseket olvashatunk a Tér és Társadalom hasábjain legújabban Beluszky Pál tollából (2008/4-es szám), aki Probáld Ferenc, Enyedi György és Dusek Tamás korábban publikált véleményeire reflektál.

Ezen viták bizonyítják, hogy továbbra is sok helyütt napirenden szerepel a regionális tudomány öndefiniálása, vagy más olvasatban a regionális tudományról való elmélkedés "örökzöld téma".

Politikai térkép (2009.03.23)

A hivatkozott "politikai térkép" a Progresszív Intézet (és a Publicus Intézet) módszertani kísérlete a politika belső terének térképszerű (inkább szimpla grafikus) ábrázolására. A politikai érték-preferencia alapú elsősorban ideológiai értékmeghatározásra támaszkodó metodika különböző dimenziók alapján vizsgálja a pártok, illetve a pártpreferenciák hasonlósági-különbözőségi relációit.

Az eredmények területi alapú kiértékelése mindössze egyszerű település-csoportok alapján tehető meg, részletesebb területi adatértékelésre nincs lehetőség. Az eredményekről egy ábra megtekinthető itt.

Képes ajánló

Néhány továbi vitaanyag, érdekesség vagy hasznos weboldal a regionális tudomány világából